Re-design NKvT

De Nederlandse Kring van Tekenaars is een vereniging met als doel het tekenen te beoefenen als autonome uiting, als doel op zich zonder te dienen als ontwerp of schets voor een ‘groter’ of ‘beter’ kunstwerk. De huidige uitstraling past niet meer bij de kunstenaars die hieraan verbonden zijn en wat ze willen uitstralen. De vraag aan mij was om een vernieuwende, frisse en moderne huisstijl neer te zetten. Na de briefing te hebben besproken neem ik je graag mee in de verschillende concepten die hieruit zijn ontstaan.

Concept 01

Het eerste concept is opgebouwd uit meerdere vormen die de afkorting NKvT maken, verwijzend naar de leden die gezamenlijk de vereniging vormen. Paars combineert de stabiliteit van blauw en energie van rood. Het symboliseert wijsheid, waardigheid, onafhankelijkheid en creativiteit.

De vraag was om ‘Dutch Drawing Society’ terug te laten komen. In dit concept heb ik deze zijn eigen beeldmerk gegeven om als stijlelement te plaatsen.

Concept 02

Het logo is een variant voortbordurend op het eerste concept waarbij de letters op een andere manier gestileerd zijn, geïnspireerd op Tangram. Door deze vormen op een bepaalde manier te schikken ontstaat een beeld, in dit geval komt dit bijeen tot beeldmerk.

In andere uitingen zoals affiches of visitekaartjes kunnen deze vormen steeds op een andere manier geschikt worden zodat je constant unieke vormen krijgt.

Het logo is zowel verticaal als horizontaal te gebruiken

Concept 03

De organische vorm is geïnspireerd op de verschillende kwaliteiten van de leden die zich binnen ‘de kring’ afzonderlijk van elkaar bewegen en niet gebonden zijn aan strakke kaders. 

De tekst zelf is daarentegen wel geplaatst als strak kader, wat de stabiele factor en de omvattendheid van de vereniging zelf aanduidt.

De typografie is een pure letter met zo min mogelijk opsmuk. Hij is minimaal en gekozen zodat hij toepasbaar is bij elk werk en elke stijl zonder dat zij zelf teveel de aandacht trekt.

De kleur geel staat voor optimisme en energie. Een actieve kleur. Termen als studie, groei en wijsheid zijn ook verbonden aan deze kleur.

In dit concept komt de term Dutch Drawing Society linksboven terug in dezelfde stijl maar ondergeschikt aan het logo waardoor het als subtiel element fungeert.

Concept 04

In dit concept is het logo ontworpen met neutrale vormen en lijnen die samenkomen. 

Door het logo aan werk te verbinden als zijne een ‘label’ maakt dat dit onderdeel wordt hiervan. Het logo is verder uit te breiden door vlakken en lijnen toe te voegen waardoor er een raster kan ontstaan, goed te zien in het voorbeeld hierna.

UA-51115879-1